Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Съвети за това какво да имате предвид, когато купувате нож

 Съвети за това какво да имате предвид, когато купувате нож

 

Купуването на нож понякога може да бъде малко изморително. Нуждаете се от помощ, за да разберете разликата между щамповани и ковани ножове? Чудите се каква е  разликата между прав ръб от вълнообразен? Или просто искате да знаете кой нож е най-подходящ за вас? Ние сме тук, за да помогнем. Експертите от Victorinox отговарят на някои от най-честите въпроси, когато става въпрос за закупуване на ножове.

 

 

Разликата между кован и щампован нож

 

 

 

Кованите остриета са ножове, които са направени от едно парче метал, така че има безпроблемен преход от острието към дръжката с изградена секция, наречена опора. Щампованите ножове се изрязват от стоманен лист и дръжката на ножа се закрепва отделно. Както щампованите, така и кованите ножове имат своите уникални предимства, така че до голяма степен е въпрос на лични предпочитания.

Кованото острие на нож Victorinox съдържа повече въглерод, което прави стоманата по-твърда и й помага да остане по-остра по-дълго. Тъй като е изкован от едно парче, е по-трудно ръката ви да се плъзне от дръжката върху острието. В допълнение, кованите ножове обикновено са по-тежки, осигурявайки голяма тежест и баланс в ръката.

Също така са по-трудни за заточване и трябва да се заточат с диамантен или керамичен инструмент. Това е така, защото инструментът трябва да е по-твърд от острието, което точи.

Иновативно щамповано острие на Victorinox е по-леко от кованоto, което прави този вид ножове по-лесни за работа за дълги периоди от време. Лесни са за китките и ръцете, така че не е изненада, че професионалните готвачи наистина ги харесват. И тъй като стоманата има малко по-ниско ниво на твърдост, те са лесни за повторно заточване. За дългогодишна ежедневна работа в кухнята, тези остриета предлагат най-доброто съотношение цена-качество.

 

 

 

Материал на дръжката

 

 

 

Victorinox предлага избор от дръжки на нашите кухненски ножове и прибори. Най-общо казано, основният избор се свежда до синтетика или дърво. И така, какви са предимствата и недостатъците на всеки вариант?

 

Ножовете със синтетични дръжки могат да се мият в съдомиялна машина, което ги прави лесни за почистване. Те също са склонни да бъдат по-леки, така че са по-лесни за използване за по-дълги периоди от време. Ние предлагаме разнообразие от синтетични дръжки – от пастелните цветове на Swiss Modern колекцията, изработена от полипропиленов съполимер (PPC), до Swiss Classic колекцията с нейните изключително издръжливи дръжки, изработени от термопластични еластомери (TPE). A Grand Maître колекция вече се предлага с дръжки от полиоксиметилен (POM), които се усещат изключително гладки.

 

Ножовете с дървени дръжки никога не трябва да влизат в съдомиялната машина; топлината и химикалите карат дървото да стане твърде горещо, да изсъхне или дори да се напука. Но дървената дръжка има топла, естествена дръжка, която се чувства добре в ръката ви, така че си струва да измиете ножа ръчно и да използвате конвенционално олио за готвене като ленено масло, за да го поддържате освежен и да изглежда като нов. За почитателите на кованите ножове предлагаме превъзходните ножове Grand Maître, с модифицирани кленови дръжки. Също така има дръжки от модифициран клен за щамповани ножове. Колекцията Swiss Modern предлага всичко: дръжки от орех с ергономична дръжка и привлекателен модерен дизайн.

 

Имайте предвид, че експертите от Victorinox препоръчват да не поставяте ножовете си в съдомиялната машина, поне не по-големите.

 

 

 

 

Дължина и широчина на острието

 

 

 

Често предлагаме едно и също острие с различни дължини – така че кое да изберете? Нашият нож за филетиране се предлага във версии от 16 и 20 см. Основното правило е, че острието трябва да е приблизително 5 см по-голямо от рибата, която филетирате. По-малките остриета ще ви дадат гъвкавост, но ако ще режете по-големи предмети като диня или тиква, тогава колкото по-голямо е острието, толкова по-добре. Наличието на необходимата дължина гарантира по-малък риск от подхлъзване или засядане и по-малък риск от нараняване.

 

 

Нашите ножове за месо също се предлагат в две ширини – нормална или изключително широка. По- широкият е идеален, ако го използвате за големи парчета месо като печено говеждо или пуешко, защото придава на острието повече прецизност и мощност за по-гладки резени.

 

Нашият професионален съвет: трябва също да съобразите дължината на острието с тази на вашата дъска за рязане. Ако използвате такава, която е твърде малка, е по-трудно да нарежете големи плодове, зеленчуци, месо или дори хляб на едно парче. Това не само повече работа,ами може също да рискувате да се нараните.

 

 

 

 

Прав, назъбен или заоблен ръб?

 

 

 

Объркани сте защо предлагаме два вида ножове за пържоли? Отговорът е прост: правият ръб е проектиран да реже гладко и чисто през месото, без да се разкъсва месото. Това острие е предпочитано от ценителите на местните продукти, защото прави месото крекхо. Вълнообразните остриета са идеални, ако трябва да режете месо, което може да е по-твърдо. Този конкретен ръб също прави ножа универсален инструмент – идеален е и за рязане на пица, пайове или сладкиши.

 

Може също да си зададете същия въпрос за нашите ножове Santoku. Защо да предлагаме един и същи нож както с нагънат, така и с прав ръб? Предпочитаме набраздения ръб, защото каналите пропускат въздух между храната и острието, което прави това, което режете, по-малко вероятно да залепне. Това от своя страна, прави кълцането по-гладко, по-бързо и по-ефективно. Но има и някои готвачи, които обичат по-правата японска форма на острието Santoku, но назъбеният нож не правят разлика в стила на кълцане или нарязване.

 

Ако използвате вашите ножове всеки ден и трябва да ги заточвате много, правият ръб би бил по-добър избор. Ако наточите назъбен нож прекалено много, ще стигнете до жлебовете на острието, което ще попречи на вашия ръб за рязане. Но това вероятно ще се случи само на професионални готвачи, които използват острието в продължение на няколко години.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари